19 Mart 2016 Cumartesi

BİR HAFTA SONU YAZISI:
EN İYİ RAKI İÇEN HAYVAN ZÜRAFA’DIR



Geldi bir hafta sonu daha. O zaman rakı hakkında yazmazsak olmaz değil mi?

Biz rakı içmeyi, bizleri masalarına layık gören abilerimizden öğrendik. Hiçbir şey anlatmadılar, biz onları izledik. Onlar da kendi abilerini izlediler. O abiler de kendi abilerini. İşte onun için bir kültürdür rakı. Nesilden nesile aktarılan ve adabı muaşeret kurallarını anlatan.

Bira bardağında rakı içmek ne kadar garip ve gereksizse, aşağıda sayacağım kurallara uymadan rakı içmek de bir o kadar ayıp sayılır.

İşte rakı içmenin kuralları:
1-Rakıya konulacak su 2-8 derecede buzdolabında hazır bekletilir
2-Rakıya yarı yarıya olacak şekilde soğuk su eklenir.
3-Rakıya buz konulmaz, koyana karışılmaz ama içten içe o kişi ayıplanır
4-Rakıya soğuk su konulduktan sonra bir süre masada duran bardağa aşk dolu gözlerle bakılır
5-Bardak masadan kaldırılıp buruna 5 santim kadar yaklaştırılarak koklanır
6-Rakıdan önce yarım yudum alınır, yutulmadan önce derin bir nefes çekilir, rakının kokusu akciğerlere ulaştırılır
7-Yarım yudum rakı lak diye yutulmaz, ağır ağır mideye gönderilir
8-Rakı içerken peynir türleriyle başlanır, öyle karmakarışık yemekler yenmez, meze ile devam ettirilir.
9-Rakı yalnız içilmez, dost gerektirir



Peki neden mi en iyi rakı içen hayvan zürafadır?

Rakının insana en keyif verdiği an gırtlakla mide arasında geçen zamandır. Gırtlaktan mideye giden o boğaz yolu, rakının en keyif verdiği saniyelerdir.
İşte bu sebeple bir gün Bektaşi zürafayı görmüş ve demiş ki: Ya bu zürafa çok iyi rakı içer!


Onun için rakı içerken lak diye yutmayın, zürafaları hatırlayın. Zürafalara saygı duyun, onları sevin ve koruyun. Nerede bir zürafa görürseniz onun başını okşayın.

Hepinize afiyet olsun.













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder