BİR HAFTA SONU YAZISI:
EN İYİ RAKI İÇEN HAYVAN ZÜRAFA’DIR
EN İYİ RAKI İÇEN HAYVAN ZÜRAFA’DIR
Geldi bir
hafta sonu daha. O zaman rakı hakkında yazmazsak olmaz değil mi?
Biz rakı
içmeyi, bizleri masalarına layık gören abilerimizden öğrendik. Hiçbir şey
anlatmadılar, biz onları izledik. Onlar da kendi abilerini izlediler. O abiler
de kendi abilerini. İşte onun için bir kültürdür rakı. Nesilden nesile
aktarılan ve adabı muaşeret kurallarını anlatan.
Bira
bardağında rakı içmek ne kadar garip ve gereksizse, aşağıda sayacağım kurallara
uymadan rakı içmek de bir o kadar ayıp sayılır.
İşte rakı içmenin kuralları:
1-Rakıya
konulacak su 2-8 derecede buzdolabında hazır bekletilir
2-Rakıya
yarı yarıya olacak şekilde soğuk su eklenir.
3-Rakıya buz
konulmaz, koyana karışılmaz ama içten içe o kişi ayıplanır
4-Rakıya
soğuk su konulduktan sonra bir süre masada duran bardağa aşk dolu gözlerle
bakılır
5-Bardak
masadan kaldırılıp buruna 5 santim kadar yaklaştırılarak koklanır
6-Rakıdan
önce yarım yudum alınır, yutulmadan önce derin bir nefes çekilir, rakının
kokusu akciğerlere ulaştırılır
7-Yarım
yudum rakı lak diye yutulmaz, ağır ağır mideye gönderilir
8-Rakı
içerken peynir türleriyle başlanır, öyle karmakarışık yemekler yenmez, meze ile
devam ettirilir.
9-Rakı
yalnız içilmez, dost gerektirir
Peki neden mi en iyi rakı içen hayvan
zürafadır?
Rakının
insana en keyif verdiği an gırtlakla mide arasında geçen zamandır. Gırtlaktan mideye giden o boğaz yolu, rakının en keyif verdiği saniyelerdir.
İşte bu sebeple bir gün
Bektaşi zürafayı görmüş ve demiş ki: Ya bu zürafa çok iyi rakı içer!
Onun için
rakı içerken lak diye yutmayın, zürafaları hatırlayın. Zürafalara saygı duyun,
onları sevin ve koruyun. Nerede bir zürafa görürseniz onun başını okşayın.
Hepinize
afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder